autentificare / înregistrare despre noi publicity fotografi newsletter contact facebook RSS

Editorial Stock Multimedia Servicii profesionale  
Eveniment | Infografice şi caricaturi | Premium | Publicity

CĂUTARE
ULTIMELE 24h
MEDIAFAX FOTO // PREMIUM // COPIII ANINEI de Razvan Lupica
COPIII ANINEI de Razvan Lupica

Anina este locul in care 10.000 de suflete cred intr-o poveste fara sfarsit, poveste inceputa in urma cu mai bine de 230 de ani. Orasul este asezat intr-una dintre cele mai frumoase si pitoresti zone ale Banatului, initial o regiune miniera. Cartierul “Orasul Nou”, construit intre 1989 si 1992, parasit si apoi vandalizat in ultimii 15 ani, avea candva aspectul unei statiuni situata pe un platou care domina orasul.
Fara oamenii Aninei am vedea doar un fundal gri, care arata ca in cel mai urat cosmar: blocuri intregi nelocuite, apartamente care in afara peretilor nu mai au nimic; tot ceea ce a fost lemn a fost smuls si pus pe foc. Copiii sunt singurele fiinte care mai inveselesc aceste daramaturi, care aduc mai degraba cu scene din filmele despre sfarsitul lumii. Am reusit sa retin pe pelicula momente unice, permitandu-mi astfel sa transmit mai departe prin imagini o poveste a unei lumi straine noua.
Steierdorf, numele initial al Aninei, a fost infiintat in 1773, pe vremea administratiei austriece. La inceput a fost doar o colonie muncitoreasca, formata din 43 de familii, activitatea lor de baza fiind exploatarea lemnului. Istoria s-a schimbat radical 7 ani mai tarziu, cand taietorul de lemne Mathias Hammer a descoperit o “piatra neagra si lucioasa”, care s-a dovedit a fi huila de cea mai buna calitate. La 15 decembrie 1863 a fost inaugurata prima cale ferata montana de pe teritoriul Romaniei, Oravita-Anina. Scopul acestei cai ferate a fost acela de a transporta pana la Dunare carbunele extras din minele de la Anina.
Acum, Orasul Nou este doar o umbra a viziunii indraznete a Elenei Ceausescu, sub indrumarea careia s-a construit Termocentrala de Sisturi Bituminoase de la Crivina. Conceputa ca un proiect test, termocentrala nu a functionat niciodata, iar dupa 1989 a intrat direct din stadiul de testare in cel de conservare.
Anina pare acum a fi doar o fantoma bantuita de spiritele trecutului si de amintirea ortacilor decedati in cumplitele accidente din mina.