autentificare / înregistrare despre noi publicity fotografi newsletter contact facebook RSS

Editorial Stock Multimedia Servicii profesionale  
Eveniment | Infografice şi caricaturi | Premium | Publicity

CĂUTARE
ULTIMELE 24h
MEDIAFAX FOTO // PREMIUM // TAILANDA - REFUGIATII PALONG - DE LA OPIU LA CEAI VERDE de Bogdan Croitoru
TAILANDA - REFUGIATII PALONG - DE LA OPIU LA CEAI VERDE de Bogdan Croitoru

TAILANDA - REFUGIATII PALONG - DE LA OPIU LA CEAI VERDE

de Bogdan Croitoru

 

Majoritatea triburilor din zona nordica a frontierei  Tailandei, apropape 1 milion de oameni, au venit in ultimii 150 de ani din Laos, Burma (Myanmar), Cambodgia sau China, fugind din calea luptelor si opresiunii din tarile native.
Pana nu de mult, zona era acoperita de culturile de opiu ale Triunghiului de Aur, o arie delimitata de granitele Thailandei, Burmei si Laosului. Oamenii traiau din cultivarea macilor , deplasandu-se dintr-un loc in altul la fiecare 2-3 ani, despadurind si arzand terenul pentru infiintarea fermelor de opiu.
 In 1984 triburile Palongilor Argintii au migrat din sud-estul statului Shang, Myanmar, pentru a scapa de luptele dintre insurgentii comunisti si trupele guvernamentale.
Producatori traditionali de opiu in Myanmar , reprezentand o  mana ieftina de lucru pentru traficanti, ei depindeau de legaturile cu traficantii de droguri pentru a-si vinde marfa  si  a-si asigura un trai la limita subsistentei.
In urma cu aprox. 30 de ani, regele Rama IX al Tailandei a demarat un program prin care isi propunea sa stopeze productia de opiu, sa opreasca taierea padurilor si sa scoata Nordul Tailandei din Triunghiul de Aur prin creearea unei zone tampon.
Ideea a fost in a gasi culturi alternative de ceai, pomi fructiferi si legume si in a-i determina pe refugiati  sa le aplice in locul celor de mac.
Cei peste 2000 de Palong  din Satul No Lae muncesc acum sub tutela Statiei Agricole si de Cercetare Ang Khang. Statia este una dintre cele 36 de centre de dezvoltare initiate prin Proiectul Regal, care acopera 5 provincii din nordul tarii, ingloband 15 triburi cu peste 100000 de oameni. Desi nu au pamant si nici cetateni tailandeza, ei traiesc de pe urma culturilor agreate de rege. Copii nascuti aici pot obtine cetatenia. In No Lae, in August 2005, cand au fost realizate fotografiile, doar 5 copii aveau cetatenie tailandeza.
Din cauza miscarii de dute-vino peste o granita cu probleme, o parte a autoritatilor thilandeze ii priveste pe Palongi cu suspiciune si  ii considera inca o amenintare la securitatea tarii.