ID fotografie: 2200208
      |         1 / 18  





JALLIKATTU, LUPTA CU TAURII de Petrut Calinescu


JALLIKATTU, LUPTA CU TAURII

In fiecare an, cu ocazia sarbatorii recoltei, peste 100.000 de indieni din statul Tamil Nadu participa la Jallikattu, varianta indiana a coridei.Peste 200 de tauri sint eliberati rind pe rind in multimea nerabdatoare sa-si demonstreze barbatia. Aparent, regulile sint simple: cistiga cel ce se poate tine atirnat de spinarea sau de coarnele taurului pe o distanta mai mare de 50 de metri. Cocotat pe un foisor de bambus, un crainic care este in acelasi timp si arbitru, comenteaza orice miscare a taurului in multime. Spectacolul care dureaza aproximativ 10 ore creste treptat in intensitate. .
Taurii sint eliberati rind pe rind, citeodata mai multi in acelasi timp. Sint mai masivi ca cei europeni, au coarnele ascutite special pentru aceasta zi, si au fost serviti inainte cu niste alcool sa fie mai excitati. Spre deosebire de corrida spaniola, aici animalele nu sint ucise la final si nici chinuite foarte tare. Imediat ce taurul e eliberat, in urma lui fug stapinii care impart cu darnicie palme celor care au fost violenti cu el, in special cu exemplarele mai mici. Asociatiile de protectie a animalelor fac presiuni in fiecare an pentru a interzice acest gen de distractie, dar mai degraba indienii sufera mai mult: anul acesta (2006) au fost 5 morti si peste 300 de raniti grav. La capatul "pistei", o ambulanta ce asteapta sa fie incarcata ochi pleaca regulat spre cel mai apropiat dispensar. Iesirile haotice ale taurului in decorul uman fac ca majoritatea victimelor sa fie din rindul spectatorilor, De regula, cei care participa direct sint crescatori de tauri si stiu sa se protejeze.
Chiar daca premiile oferite sint doar sepci, oale de bucatarie sau citeva dulapuri de tabla iar cistigatorii par a fi in extaz la primirea lor, nu e vorba doar de atit. Este un sport de demonstrare a masculinitatii, cistigatorilor burlaci crescandu-le brusc cota si sansa de a se insura. Un timp vor fi priviti ca mari personalitati si satele de unde provin vor vorbi despre ei cel putin citeva luni de la terminarea spectacolului.
Detalii fotografie
Loc:     India
Sursa:   Mediafax Foto
Fotograf:   PETRUT CALINESCU
Data:   12 Ianuarie 2007
Dimensiuni:   3543 x 2302 (3.35 MB)
Cuvinte cheie:
JALLIKATTU LUPTA CU TAURII