ID fotografie: 2690853
      |         2 / 12  

VIATA IN - MOCIRLA - de Bogdan Croitoru


Pepin se intoarce acasa, cu caruta plina de fan proaspat cosit. Are 17 ani si este in clasa a X-a, la Scoala de Arte si Meserii din Buhusi. Merge la scoala mai mult ca sa se joace fotbal si sa se uite dupa fete decat sa invete. Din cand in cand, aduce lemne si iarba din deal, chiar daca nu are vreo proprietate acolo.

Pentru restul lumii, Mocirla are proasta reputatie de a fi un cuib de hoti. Localnicii o considera casa lor. Strainii care trec prin Mocirla, cu cele aproape 200 de case in pragul ruinii imprastiate pe un deal la marginea Buhusiului - in nord-estul Romaniei, conduc mai departe ridicand din spranceana. Orasenilor le e teama sa viziteze locul: majoritatea tiganilor au stomacul gol, privire vicleana, sunt iuti de limba si de mana. In afara unei minoritati care s-a imbogatit exploatand oportunitati economice la limita legalului, pentru doua treimi din cei 1.5 milioane de romani tigani, anii de dupa caderea comunismului au insemnat o tranzitie catre saracie fara speranta, delincventa si violenta. Aproape 70% din tigani traiesc din ajutorul financiar dat de catre stat si din diverse activitati ocazionale. 80 la suta din tigani nu au o profesie. Nici unul din cei 1000 de romi, care locuiesc pe dealul poreclit Mocirla, nu are un loc de munca. Cativa au plecat spre Italia si trimit bani acasa. Cei ramasi traiesc de pe urma furatului, alocatiei pentru copii si de pe urma muncii ocazionale. Mai mult de 80 la suta dintre barbati au fost in inchisoare.
Pana acum cativa ani, locuitorii din Mocirla lucrau la fabrica de postav din Buhusi. Dupa restructurarea fabricii, au fost lasati sa se descurce care cum poate. Toti asteapta un Mesia cu felurite chipuri (un Ceausescu, care sa resusciteze tara, sau macar un patron cu multi bani, care sa le dea ce le trebuie).
Detalii fotografie
Loc:     Mocirla, Buhusi, Romania
Sursa:   Mediafax Foto
Fotograf:   BOGDAN CROITORU
Data:   15 Ianuarie 2008
Dimensiuni:   3500 x 2333 (1.54 MB)
Cuvinte cheie:
VIATA IN MOCIRLA ROMI TIGANI MINORITATI