ID fotografie: 7234518
      |         5 / 17  
      |          Descarcă





FOTOREPORTAJ - RICHARD - BOALA NEURONULUI MOTOR


Richard este spalat de o infirmiera, in camera lui, la putin timp dupa ce s-a trezit, sambata, 22 februarie 2014.
In Martie 2013, Richard a fost diagnosticat cu boala neuronului motor (Motor Neurone Disease). Aceasta este o boala progresiva care afecteaza celulele nervoase (neuronii) responsabili pentru controlul voluntar al muschilor, inclusiv vorbitul, mersul, inghitirea, respiratia, precum ?i miscare generala a organismului.
Boala Neuronului Motor este o boala devastatoare care afecteaza peste 350.000 din populatia lumii si ucide peste 100.000 de oameni in fiecare an.
Richard a inceput sa prezinte simptome ale bolii in august 2012, dupa aniversarea a 65 de ani, chiar la scurt timp dupa pensionare.
Totul a inceput atunci cand, intorcandu-se dintr-o excursie in Scotia, in timp ce urca in tren, a observat ca se simtea mult prea slabit si nu isi mai poate folosi picioarele foarte bine. Acesta a fost primul semn care i-a dat de gandit si s-a hotarat sa mearga la medic pentru a face o serie de investigatii medicale. Dupa mai multe analize, a primit teribila veste: are boala neuronului motor, boala pentru care nu s-a descoperit inca nici-o metoda de vindecare, iar durata de viata, din momentul diagnosticarii, este foarte scurta.
La putin timp dupa diagnosticare, Richard a observat ca intampina dificultati tot mai mari de mers, iar miscarea bratelor era tot mai dificila. Timp de 7 luni, sprijin si ajutor i-au fost parintii sai, in varsta de 88 si 90 de ani. Capabil sa mentina controlul asupra deciziilor sale si nedorind sa fie o povara, Richard a ales, in octombrie 2013, sa fie mutat intr-un sanatoriu destinat persoanelor care au nevoie de ingrijire permanenta.
Pe masura ce boala evolua, in cele cinci luni petrecute in sanatoriu starea sa de sanatate s-a degradat foarte rapid. In tot acest timp, Richard a ales sa-si petreaca foarte mult de timp singur, in camera lui, fiindu-i foarte greu sa accepte faptul ca nu mai poate efectua miscari simple, cum ar fi sa se spele, sa manance sau sa bea.
Realizand acest lucru si nemaifiind capabil sa faca nimic din ceea ce obisnuia altadata, Richard era adeseori foarte deprimat, cu ochii in lacrimi.
Richard a murit singur, intr-o camera a spitalului Derriford din Plymouth, Marea Britanie, la un an de la diagnosticarea bolii, pe 29 Martie 2014, in urma unor dificultati de inghitire si de respiratie. DARIUS MITRACHE / MEDIAFAX FOTO
Detalii fotografie
Loc:     Plymouth, Devon, Marea Britanie
Sursa:   Mediafax Foto
Fotograf:   Darius Mitrache
Data:   19 Ianuarie 2015
Dimensiuni:   4928 x 3280 (11.3 MB)
Cuvinte cheie:
ORIZONTAL FOTOREPORTAJ REPORTAJ BOALA BOLNAV RICHARD BOALA NEURONULUI MOTOR MAREA BRITANIE